Uputstvo za pravilno tortiljanje

Poreklo

Nixtamal je stara meksička reč koja opisuje proces pripreme kukuruza za izradu tortilja. Ovim procesom se zrno kukuruza priprema za bolji unos u organizam, što ga čini znatno hranljivijim i zdravijim za upotrebu.
Centli tortilje su napravljene od 100% nixtamalizovanog kukuruza lokalne sorte Osmak uzgajane po ekološkim principima.


Čuvanje u frižideru ili zamrzivaču

ZAMRZIVAČ:
Tortilje je potrebno pre odlaganja položiti u plastičnu kesu i onemogućiti dodir sa vazduhom.
Rok trajanja: 1-2 meseca.
FRIŽIDER:
Tortilje je potrebno pre odlaganja položiti u plastičnu kesu i onemogućiti dodir sa vazduhom.
Rok trajanja: 3 - 4 dana.

Podrgrevanje

Podgrevanje na tiganju:
Hladnu tortilju postavite na vruć tiganj i zagrevajte po 10 sekundi sa svake strane.
Ponavljajte dok se ne povrati elastičnost.
trajanje: 40 – 60 sek

Povratite život suvoj tortilji:
Suve tortilje položite u vlažnu krpu dok ne povrate vlažnost. Nakon toga ponovite prethodni korak zagrevanja.
trajanje: 5-10 min