Tacos de Carnitas

Jednostavan recept porcije za 4 osobe.

Tacos de Carnitas
Tacos de Carnitas

Potrebni sastojci:

  • 1 kg prasećeg mesa
    (možete izabrati grudni deo za sočniji ukus ili plećku za manje masnu porciju. Budite slobodni da konbinujete oba ili koristite bilo koji komad mesa bez kostiju)
  • 1 pakovanje kukuruznih tortilja
    (tortillas de maiz ili tortilla demaiz rojo iz Centli ponude)
  • Salsa Verde
  • Glavica crnog luka
  • Korijander
  • Limun
    (kao dodatak tokom konzumiranja)
Bitni sastojci meksičke kuhinje:
crni luk, korijander i limunov sok.

Uputstvo za pripremu:

Obično ovaj recept podrazumeva višesatno kuvanje sa dosta masti u bakarnom loncu, ali želimo da olakšamo i prilagodimo pripremu standardnom domaćinstvu.

Začinite meso koristeći so i biber, a zatim ga položite u tepsiju za rernu.
Rerna treba biti zagrejana na 180C .

Pecite meso 90min, proveravajte regularno da meso ne zagori. Sa vremena na vreme možete kašikom sakupiti sokove iz tepsije i prelivati meso.

Kada je meso gotovo, ostavite ga da odmori najmanje 15min.


Serviranje:

Da biste servirali takose potrebno je da imate sve sastojke unapred pripremljene.
Iseckan luk i korijander stavite u posebnu činiju i servirajte na stolu. Isto uradite sa limunom i zelenom salsom (Salsa Verde). Ove sastojke će gosti sami dodavati svojoj porciji – kako meksička pravila obedovanja nalažu.

Iseckajte meso na sitne komade, zagrejte kukuruzne tortilje i položite ih u platnenu krpu kako bi zadržale toplotu.

Podgrevanje tortilje na tiganju:
Hladnu tortilju postavite na vruć tiganj i zagrevajte po 10 sekundi sa svake strane.
Ponavljajte dok se ne povrati elastičnost.
trajanje: 40 – 60 sek

Kada je sve spremno! Meksičko iskustvo može da počne!
…. jedite rukama!

Prijatno!