Tomatiljo (Tomatillo)

Tomatiljo – zeleni paradajz ili skroz druga voćka – Šta je uopšte tomatiljo?
Tomatiljo je voće koje potiče iz Centralne Amerike i vrlo je zastupljeno u tamošnjoj kuhinji. Iako se na španskom zove tomatillo(mali paradajz), zapravo nema toliko veze sa paradajzom. Blizak rođak mu je fizalis ili peruanska jagoda koja može da se nađe u domaćim supermarketima. Kao i fizalis, ima tanku ljusku, a unutar nje je plod.
Ukus tomatilja je osvežavajući, kiselkast ali i pomalo sladak, u zavisnosti od toga kada je ubran, zeleni se koristi za salsu verde, i on je kiseliji, a kada sazri i postane ljubičast i slađi. Tomatiljo se koristi svež ukoliko želite da zadržite boju i rezak ukus, ali koristi se i u kuvanim jelima i za pripremu soseva. Kuvanjem se gubi jarka zelena boja tomatilja ali se ublažava kiselost, i izražava njegov ukus. Jednom ubran tomatiljo ostaje svež dve nedelje u frižideru (sa skinutom ljuskom).

Istina je! Tomatiljo uzgajamo u Srbiji!
Seme tomatilja smo doneli pravo iz Meksika i uzgajamo ga upravo na nasim prostorima tako da svake godine imamo sveze zalihe od kraja jula do sredine oktobra!
![]() | Seme tomatilja smo doneli pravo iz Meksika i uzgajamo ga upravo na nasim prostorima tako da svake godine imamo sveze zalihe od kraja jula do sredine oktobra . |
Seme tomatilja smo doneli pravo iz Meksika i uzgajamo ga upravo na nasim prostorima tako da svake godine imamo sveze zalihe od kraja jula do sredine oktobra
Tokom ostalih meseci tomatiljo mozete naci u drugim formama!
Prezervirani tomatiljo![]() | Salsa verde ![]() |