Tomatiljo (Tomatillo)

Tomatiljo – zeleni paradajz ili skroz druga voćka – Šta je uopšte tomatiljo?

Tomatiljo je voće koje potiče iz Centralne Amerike i vrlo je zastupljeno u tamošnjoj kuhinji. Iako se na španskom zove tomatillo(mali paradajz), zapravo nema toliko veze sa paradajzom. Blizak rođak mu je fizalis ili peruanska jagoda koja može da se nađe u domaćim supermarketima. Kao i fizalis, ima tanku ljusku, a unutar nje je plod.

Ukus tomatilja je osvežavajući, kiselkast ali i pomalo sladak, u zavisnosti od toga kada je ubran, zeleni se koristi za salsu verde, i on je kiseliji, a kada sazri i postane ljubičast i slađi. Tomatiljo se koristi svež ukoliko želite da zadržite boju i rezak ukus, ali koristi se i u kuvanim jelima i za pripremu soseva. Kuvanjem se gubi jarka zelena boja tomatilja ali se ublažava kiselost, i izražava njegov ukus. Jednom ubran tomatiljo ostaje svež dve nedelje u frižideru (sa skinutom ljuskom).

tomatillo -sveze ubran

Istina je! Tomatiljo uzgajamo u Srbiji!

Seme tomatilja smo doneli pravo iz Meksika i uzgajamo ga upravo na nasim prostorima tako da svake godine imamo sveze zalihe od kraja jula do sredine oktobra!

Seme tomatilja smo doneli pravo iz Meksika i uzgajamo ga upravo na nasim prostorima tako da svake godine imamo sveze zalihe od kraja jula do sredine oktobra.
Upoznajte Milicu! Clana tima koji brine da svi proizvodi stignu do vas svezi!
Seme tomatilja smo doneli pravo iz Meksika i uzgajamo ga upravo na nasim prostorima tako da svake godine imamo sveze zalihe od kraja jula do sredine oktobra


Tokom ostalih meseci tomatiljo mozete naci u drugim formama!

Prezervirani tomatiljoSalsa verde