Uvod u magicni svet Meksickih Paprika

Sušene paprike su pečat meksičke kuhinje, mešavinom različitih vrsta čilija ostvaruje se kompleksan ukus jela, one dodaju ljutinu, ali i note citrusa, čokolade, orašastih plodova…
U ponudi imamo:
- Chile passilla | Ljutina ??????
- Chile guajillo
- Chile ancho
- Chile de arbol
- Chile cascabel
Chile ancho Najmanje ljuta paprika u ponudi, sušena verzija poblano paprike. Ancho je slatkasta i blago ljuta paprika sa mirisom nalik suvom grožđu. Dobar je dodatak salsama i kuvanim jelima jer dodaje ukus i BODY, sa umerenom dozom ljutine.

NE! Meksičke paprike nisu nužno ljute!
Ne padajte pod hype Sjedinjenih Americkih drzava! Mi ne ukrstamo paprike niti se trudimo na napravimo najljuci moguci hibrid! Akcenat je na isporfilisanom ukusu i sitnim nijansama koju ljutina u mnogo slucajeva unisti
Chile pasilla

Malo ljuća nego ancho. Sušena verzija tanke i duguljaste chilaca paprike. Slatkast voćni ukus, slična upotreba kao ancho, međutim paprika je manje „mesnata“, stoga dodaje manje postojanosti jelu.
Chile cascabel

Cascabel, ili u prevodu zvonce, zbog svog oblika. Slične je ljutine kao prethodne dve paprike, ali nudi drugačiji profil ukusa. Cascabel je orašastog ukusa sa zemljanom notom.
Chile guajillo

Sušena mirasol paprika. Dodaje jarku crvenu boju jelima uz ljutinu i svež, kiselkast ukus. Često se koristi zajedno sa chile de arbol-om. Chile de arbol „Čili sa drveta“, međutim ne zato što raste na drvetu, nego zbog dugačke „drvene“ peteljke. Najmanja paprika u ponudi, ali zato najljuća. Najčešće se koristi u kombinaciji sa još nekom od paprika jer dodaje ljutinu.
Saveti za upotrebu sušenih čilija:
- Pre upotrebe je najbolje“ tostirati“ ih kratko na zagrejanom tiganju kako bi razvile ukus
- Odstranjivanje semenki iz paprike je dobar način da se kontroliše ljutina jela
- Koristite rukavice
- Nemojte bacati vodu u kojoj su se paprike rehidrirale, iskoristite je!
Istina je! Paprike uzgajamo u Srbiji!
Seme paprika smo doneli pravo iz Meksika i uzgajamo ga upravo na nasim prostorima tako da svake godine imamo sveze zalihe od kraja jula do sredine oktobra!
![]() | Seme tomatilja smo doneli pravo iz Meksika i uzgajamo ga upravo na nasim prostorima tako da svake godine imamo sveze zalihe od kraja jula do sredine oktobra . |
Tokom ostalih meseci tomatiljo mozete naci u drugim formama!
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |